Tag Archives: trojan

Link naar video op Social Media en Skype soms virus

Onderzoekers hebben een nieuwe vorm van malware ontdekt. De Tofsee Trojan verspreidt zichzelf door installatie via gedeelde video’s op Social Media, zoals Facebook, Twitter. Ook via het chat- en communicatieprogramma Skype worden de malafide video’s gedeeld.

Wanneer er op de video wordt geklikt installeert zich een DivX afspeler, waarmee de gebruiker denkt dat de video kan worden afgespeeld. Helaas wordt er op de achtergrond een virus geïnstalleerd waarmee de cybercrimineel uw pc kan misbruiken op spam en malware mee te versturen.

Continue reading

Trojaans paard (trojan)

Een Trojaans paard is een kwaadaardig programma wat verborgen zit in een legitiem programma of bestand. Als het legitieme bestand of programma door de gebruiker wordt gestart, zal ook het kwaadaardige programma worden gestart. Hier merkt de gebruiker vaak helemaal niets van.

Naamgeving trojan horse / Trojaans paard
Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen door de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Kwaadaardige code
Een functie kan bijvoorbeeld toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan de hacker en zo schade toebrengen aan de computergegevens en de privacy van de gebruiker. De toegang verschaffen aan een hacker zal gaan door middel van installatie van een backdoor.

Trojaans paard doet niets
Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus dat wel doet. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gedownload en geactiveerd. Het zal nooit zichzelf kopiëren naar andere computers of zichzelf via email verspreiden. Een worm bijvoorbeeld doet dat wel.

Verspreiding Trojaans paard
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail, vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal. Ze worden ook via chatprogramma’s verspreid of zitten verstopt in bijvoorbeeld mp3 downloads via p2p programma’s of nieuwsgroepen. Trojaanse paarden worden door veel virusscanner herkend, behalve als de programmacode is herschreven door de hacker. Dan is de kans op ontdekking door een gratis virusscanner tot 0 geminimaliseerd. Enkel de betaalde pakketten hebben kans op ontdekking door geavanceerdere manieren van scannen.

Opleiding tot CEH (Certified Ethical Hacker) dag 2

In dag 2 kwamen diverse onderwerpen aan bod. Allereerst keken we naar info vergaren via open poorten op computers / servers. Daarna gingen we dieper in op de hacking methodes als password cracking, SAM files achterhalen, bestanden verstoppen en steganografie.
In de middag mijn leukste onderdeel: Metasploit. Om kwetsbaarheden uit te buiten en backdoors, trojans en malware te “verzenden” naar je doelwit. Natuurlijk pas nadat je jezelf toegang hebt verschaft tot het systeem via een exploit of andere uitbuiting van een kwetsbaarheid.
Overigens, ik sla maar even aan het feit voorbij dat we de eerste dag met wat cursisten met aardig wat bier hebben afgesloten in het hotel. En dat de dag naarmate de tijd verstreek steeds zwaarder werd…

Continue reading