Tag Archives: trojaans paard

Het Paard van Troje – mythe of realiteit?

Het Paard van Troje – mythe of realiteit?

Onmogelijk leek het bijna voor de Grieken om de stad Troje in te nemen. De immens hoge muur had de stad al jaren voor deze oorlog beschermd tegen de vijanden van buitenaf. Tien jaar en talloze veldslagen waren ervoor nodig om Odysseus, koning van Ithaka, met de ultieme list te laten komen om de stad niet van buitenaf aan te vallen, maar van binnenuit. De Trojanen, ervan overtuigd dat de muur rondom de stad hen onoverwinnelijk maakte, werden op een dag verrast met een ontzaglijk groot houten paard dat triomfantelijk voor de muren van de stad stond. Allen dachten dat ze gezegend waren door de goden en haalden het paard de stad binnen, nietsvermoedend over de ware inhoud van dit gigantische houtwerk. De Grieken, waaronder de held van deze oorlog Achilles, hielden zich muisstil en wachtten tot diep in de nacht om het houten paard te verlaten en de stad binnen haar eigen muren aan te vallen. Het was dé veldslag die ervoor zorgde dat de Grieken na tien jaar alsnog de oorlog wonnen.

Continue reading

Trojaans paard (trojan)

Een Trojaans paard is een kwaadaardig programma wat verborgen zit in een legitiem programma of bestand. Als het legitieme bestand of programma door de gebruiker wordt gestart, zal ook het kwaadaardige programma worden gestart. Hier merkt de gebruiker vaak helemaal niets van.

Naamgeving trojan horse / Trojaans paard
Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen door de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Kwaadaardige code
Een functie kan bijvoorbeeld toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan de hacker en zo schade toebrengen aan de computergegevens en de privacy van de gebruiker. De toegang verschaffen aan een hacker zal gaan door middel van installatie van een backdoor.

Trojaans paard doet niets
Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus dat wel doet. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gedownload en geactiveerd. Het zal nooit zichzelf kopiëren naar andere computers of zichzelf via email verspreiden. Een worm bijvoorbeeld doet dat wel.

Verspreiding Trojaans paard
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail, vermomd als liefdesbrief of pornografisch materiaal. Ze worden ook via chatprogramma’s verspreid of zitten verstopt in bijvoorbeeld mp3 downloads via p2p programma’s of nieuwsgroepen. Trojaanse paarden worden door veel virusscanner herkend, behalve als de programmacode is herschreven door de hacker. Dan is de kans op ontdekking door een gratis virusscanner tot 0 geminimaliseerd. Enkel de betaalde pakketten hebben kans op ontdekking door geavanceerdere manieren van scannen.