Tag Archives: phishing

Phishing email creditcard angstaanjagend echt!

Zeg nu zelf, deze phishing email van uw creditcard maatschappij, daar zou u nooit op klikken toch?………

Phishing mail ICS Visa-Mastercard emailinhoud

Veelal banken, creditcard maatschappijen en PayPal als onderwerp

Helaas is de werkelijkheid anders. Nog steeds verdienen cybercriminelen tonnen per maand aan malafide emails met als doel uw vertrouwelijke gegevens te bemachtigen. Dat doen ze door het versturen van duizenden phishing email, met uiteenlopende onderwerpen. Het meest bekende onderwerp is de “security update” omdat uw rekening of pas is geblokkeerd uit veiligheidsoverwegingen. De emails die verstuurd worden en de gekoppelde phishing websites zijn zo griezelend echt nagebouwd, dat nog steeds vele mensen daadwerkelijk gegevens invullen en slachtoffer worden.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van Phishing?

  • Uw creditcard maatschappij of bank zal u nooit (online) vragen naar uw inlog gegevens, creditcard nummer of uw bankgegevens.
  • Phishing emails zijn te herkennen aan een valse afzender mailadres. Zie de bijgevoegde foto onderaan. Check daarom altijd het mailadres van de afzender.
  • Phishing websites zijn te herkennen aan het website adres en het SSL veiligheidscertificaat. Het SSL veiligheidscertificaat ontbreekt vaak (geen S achter http) en geen groene balk. Het websiteadres is vaak anders dan dat van uw echte bank.
  • Hoewel we zien dat het taalgebruik in Phishing Email steeds beter wordt, staan er vaak vele fouten in.
Phishing email adres

Phishing email adres

Website wanneer u op de Phishing link klikt

Website wanneer u op de Phishing link klikt

Website adres Phishing website

Website adres Phishing website

Bedrijfsrisico Phishing Email / Phishing Websites

Maar let op. Wij horen u denken. Banken, creditcards. “Dat heeft toch weinig met onze bedrijfsvoering te maken?” Wat nu, als uw organisatie doelwit wordt van een gerichte phishing hackersaanval? En de cybercrimineel vist naar de inloggegevens van uw medewerkers. Per ongeluk stapt ook een IT’er er met blote ogen in de val en laat zijn login gegevens achter… Met deze gegevens heeft de cybercrimineel de helft van uw organisatie al in handen….

Security Awareness

Wij begrijpen dat u geen slachtoffer wilt worden van een phishing aanval. Zeker niet met uw bedrijf. Daarom trainen wij uw medewerkers om onder andere phishing en andere vormen van Social Engineering te herkennen. Klik hier voor meer informatie over onze Incompany Security Awareness workshop Workshops en Trainingen

Nieuw phishing tactieken doorn in het oog

Cybercriminelen maken namelijk elke minuut nieuwe phishing-links en –websites, maar ze zorgen er ook voor dat deze binnen een paar uur alweer verdwijnen. Dat is precies de reden dat antivirus programma’s of gespecialiseerde content filters de phishing aanvallen niet meer aankunnen.

Een andere tactiek die cybercriminelen steeds vaker gebruiken is het hacken van een emailbox. Vervolgens wordt aan alle contacten een boodschap gestuurd dat u op vakantie gestrand bent geraakt bij de ambassade. U bent uw portemonnee kwijt. Het verzoek is of uw contacten willen bellen met een telefoonnummer om vervolgens het verzoek te horen van een (fake) ambassade medewerker om geld over te boeken naar X rekeningnummer.

Let dus goed op uw internet gebruik. Wees bewust van de tactieken van internet criminelen en trap niet in de doordachte tactieken!

Phishing

Phishing is een vorm van internetoplichting. U wordt vaak via een e-mailtje geleid naar een vervalste website van uw bank of Facebook. De websites van de internetoplichters zijn vaak nauwelijks van echt te onderscheiden. Bij het invullen van uw gegevens worden de gegevens doorgestuurd aan de hacker.


Continue reading