Tag Archives: hacker

Bewustwording als preventie van cybercrime

Veilig. Dat vinden we een fijn woord. Het roept gevoelens van warmte, geborgenheid en rust op. Veilig voelen is volgens Maslow en zijn befaamde piramide dan ook een van de belangrijkste behoeftes voor de mens. In onze privésferen, maar zeker ook in andere gebieden van ons leven. Daarom voeren we optimale veiligheid ook door in onze bedrijfsvoering. Uw IT-omgeving is één van die terreinen die continu aandacht vraagt om uw bedrijf veilig te houden. Maar in hoeverre is dit mogelijk? Hoe zorgt u ervoor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan als het gaat om de bescherming van uw bedrijf en zijn mensen? Het sleutelwoord: bewustwording.

Continue reading

Opleiding tot Certified Ethical Hacker (dag 4)

Dag 4 en dag 5 komen wat later online dan gepland… Inmiddels ben ik geslaagd voor het examen, maar vind ik het ook tijd om de blog af te maken. Tijdens de behoorlijk zware opleiding waren de dagen vrij lang en had ik eerlijk gezegd niet altijd ’s avonds meer puf om te tikken.

Deze 4de dag stond in het teken van website hacking, SQL injection, IDS/IPS evading, firewalls en cryptografie. Voor de leken onder ons: We leerden technieken om een website en een database te kraken, firewalls en indringer detectie systemen te omzeilen en bestanden te versleutelen.

Continue reading

Hacker

Een hacker is in het dagelijkse taalgebruik een persoon die inbreekt in computersystemen, virussen maakt, malware verstuurt etc. Helaas is de term “hacker” in een zeer negatief daglicht komen te staan. Hackers zijn juist vaak personen die met hun kennis en ervaringen bedrijven en overheden helpen om it systemen zo veilig mogelijk te maken.

Continue reading

Opleiding tot CEH (Certified Ethical Hacker) dag 1

Beste mensen,

U is niet veilig! Per definitie niet als u een internet verbinding hebt. Vandaag geleerd dat nagenoeg iedere website, pc internetverbinding met gemak – als je over de juiste kennis beschikt – open gehackt kan worden. ING heeft het aardig voor elkaar, maar de rabobank heeft nog wat te leren. En de netwerken op het IBIS hotel waar ik (en medecursisten verblijven) zijn niet veilig. Alhoewel er hier weinig meer te hacken is. Van frustratie heeft het IBIS alle netwerken maar open gezet. IBIS: “Ze komen er toch wel in”. Ik bedoel maar, zelfs op een cursus leer je zoveel dat de gemiddelde MKB ondernemer al geen schijn van kans meer maakt tegen cybercrime. Is dat zo?

Continue reading

Voorbereidingen opleiding Certified Ethical Hacker (CEH)

Je bedrijf specialiseren in IT Security betekent voor mij als directeur ook kennis hebben van de techniek. Buiten het feit dat ik zelf ook graag actief bij klanten bezig wil zijn, ben ik van mening dat ook de directie over technische kennis moet beschikken.

Om bedrijven goed te beveiligen tegen crackers moet je gaan denken als een cracker. Je moet weten wat de valkuilen in een IT omgeving zijn, zowel technisch als organisatorisch. Mensen blijven helaas de zwakste schakel… 🙂 Daarom heb ik gekozen om de opleiding tot CEH (Certified Ethical Hacker) te gaan volgen. In deze opleiding leer je hoe een hacker denkt en leer je tools te gebruiken om bedrijven te onderwerpen aan een IT Security scan.

Continue reading