Tag Archives: cybercrime

Security Awareness: een solide basis voor Privacy & Compliance?

Uw organisatie is gehackt? Privacygevoelige informatie ligt op straat? Helaas bent u niet de eerste en zeker ook nog niet de laatste. Uw bedrijfsstrategie en bedrijfscontinuïteit kunnen door een hacking aanval onder vuur komen te staan.

Cybercrime is een van de grootste plagen die de veiligheid en vertrouwelijke data van uw onderneming kunnen ondermijnen. De financiële gevolgen van cybercrime (lees, een hacker aanval) hebben een enorme impact op een bedrijf. Niet alleen omdat er directe schade aan de systemen moet worden geminimaliseerd, maar vooral ook omdat hackers mogelijke klantgegevens, of andere privacygevoelige informatie hebben bemachtigd. Om nog maar niet te praten over mogelijke sancties wanneer blijkt dat u zelf nalatig bent geweest in het beveiligen van uw bedrijf.

Continue reading

Failliet door cybercrime: uw eigen schuld?

Geschil met een klant? Dan heeft u uw rechtsbijstandverzekering. Voor mogelijke wanbetalers heeft u een incassobureau, waarvoor u ook een verzekering kunt afsluiten. Wanneer u brokken maakt bij een ander bestaat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als u als ondernemer langdurig ziek wordt, vangt de arbeidsongeschiktheidsverzekering u op. We zijn met z’n allen dol op het beperken van risico’s. Maar goed ook, want de fysieke en emotionele schade, die we kunnen ondervinden als er in de zaak wordt ingebroken, is niet te overzien. Maar hoe zit het dan met de mogelijke schade als gevolg van cybercriminaliteit? Hoe beschermt u zichzelf daartegen?

Continue reading

DDoS (Denial of Service)

Een Denial Of Service is niets meer dan het zorgen dat een service of programma niet meer bereikbaar is. Naar een bedrijf rijden en de stekker van de webserver eruit trekken is feitelijk ook een Denial of Service. Echter, hackers doen liever hun taken zonder gezien te worden en dus op afstand. Het op afstand via IT communicatienetwerk platleggen van een energiecentrale ligt meer in de mogelijkheden van een black-hat hacker dan een bedrijf daadwerkelijk bezoeken.

één of meerdere aanvallers

Bij een DoS probeert 1 aanvaller een systeem plat te krijgen. Dat gaat soms goed, maar het werkt beter om via meerdere aanvallers een systeem plat te krijgen. De slagingskans is veel groter en de kans op ontdekking (herleiden van gegevens aanvaller) is veel minder. Als meerdere aanvallers tegelijkertijd een doelwit aanvallen heet dat een DDoS. Een voorbeeld hiervan is Anonymous, deze groep voert vaak DDoS aanvallen uit op overheidswebsites.

Een grafische weergave van normaal website verkeer

Zoals u hieronder kunt zien in de video, is er sprake van normaal website verkeer. Diverse verschillende aanvragers zenden verzoeken naar websites. De webservers aan de rechterkant reageren op het verzoek. Hierdoor staat de informatie op uw beeldscherm. Het ping-pong schuifje geeft aan dat een verzoek is ontvangen en wordt behandeld.

DDoS technieken

Er zijn verschillende technieken achter een (D)DoS aanval. Ik zal er 4 noemen.

Ping Of Death
Via een POD worden er netwerk pakketjes verzonden groter dan de maximale grootte van 65535 bytes waardoor de ontvanger de pakketjes gefragmenteerd binnen krijgt. De pakketjes moeten allemaal weer aan elkaar geplakt worden, Dat kost veel bandbreedte van de server, waardoor deze na verloop van tijd “vastloopt”.

SYNflood
Bij een SYNflood wordt continu een aanvraag verstuurd om verbinding te maken met het doelwit. Bij een normale TCP transactie, koppelt de ontvangende partij een aanvraag terug met een ontvangstbevestiging. De verzoeker reageert vervolgens terug met een bevestiging, pas hierna wordt het pakketje verstuurd. Stel, de aanvaller verstuurd honderden aanvragen, maar vervolgens geeft de aanvaller geen bevestiging meer. Dan zit het doelwit (vaak een webserver) met honderden onafgewerkte aanvragen. Op een gegeven moment is “de emmer vol” en crasht de server.

Smurf attack
Bij een Smurf attack wordt een verzoek tot communicatie naar de webserver verstuurd (ECHO). Echter het IP adres van de verzender (SOURCE) wordt veranderd naar die van de victim. Het antwoord op het verzoek wordt dus gegeven aan de router zelf. Hierdoor ontstaat binnen het netwerk zoveel dataverkeer – wat zich steeds sneller kwadratisch ontwikkeld – dat de server op een gegeven moment plat gaat. De buffers kunnen het werk niet meer aan.

Fraggle attack
Dezelfde opzet als een Smurf attack, alleen dan met UDP pakketten. UDP pakketten worden gebruikt voor verkeer met veel data. Bijvoorbeeld youtube maakt gebruikt van UDP pakketten. TCP is een veiliger en betrouwbaarder protocol, maar UDP kan meer data aan. Echter is er geen controle op UDP verkeer of de data daadwerkelijk is overgekomen.

Een grafische weergave van een DDoS aanval op een website

In de volgende video wordt duidelijk hoe een DDoS aanval er uitziet. Zoals u kunt zien, worden duizenden aanvragen tegelijkertijd naar dezelfde website gestuurd. Overige verzoeken kunnen nu niet meer worden gehonoreerd. De website ligt plat.

Afleidingsmanoeuvre

Het allerbelangrijkste om te realiseren is dat het de hackers niet altijd om deze DDoS-aanval te doen is, maar om het feit dat u zich met man en macht focust op het oplossen van deze attack. Daarmee komt er zeeën van ruimte voor de hackers om gevoelige data te stelen, zoals creditcard en andere betalingsgegevens van uw klanten. De financiële gevolgen gaan dus vele malen verder dan alleen uw onderneming.

Beveiligen tegen DDoS

Kunt u zo’n aanval dan voorkomen? Met geavanceerde apparatuur kunt u een heel eind komen en weet u dat uw website of online service goed beveiligd is. Maar daarmee bent u er nog niet. Een internetprovider of datacenter moet hieraan meewerken. Helaas gebeurt dat nog niet optimaal. Wettelijk gezien is dat namelijk ook nog niet vastgelegd. Toch kunt u zich dus wapenen tegen een DDoS-aanval, mits u de hoge investering daarvoor over hebt.

Investering

Is het dat geld waard? Om dat te bepalen dient u de risico’s tegen elkaar af te zetten. Wat kost de investering? En wat kost het om een week uit de lucht te zijn? Vrijwel altijd geldt dat de schade door de online diefstal van gevoelige (klant)gegevens veel grootschaliger is dan die investering. En dan hebben we het nog niet eens over de misgelopen omzet en de reputatieschade. Investering in een goede DDoS protectie is het dus vrijwel altijd waard.

Aangifte doen?

Aangifte doen is altijd zinvol, ook al is het een lastige zaak als het een ontastbare zaak als cybercriminaliteit betreft. Veel politieregio’s hebben hier nog geen goed beleid voor, met als gevolg dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Toch heeft de politie speciale cybercrime teams. Om de juiste logbestanden en andere gegevens te verzamelen voor de aangifte, helpt WeSecureIT ondernemers tijdens dit gehele proces.

Als u onverhoopt slachtoffer wordt van cybercrime helpen wij u om door de bomen het bos wél te gaan zien! We begeleiden u van het begin tot het eind, van ontdekking tot aangifte.

Een paar absolute must-do’s

  • √ Probeer tijdens de aanval logbestanden bij te houden. Vaak heeft uw IT-partner daar enige kennis van en kan hij op voorhand proberen om logs veilig te stellen.
  • √ Noteer tijden van de aanval, op welke poort de aanval plaatsvindt, op welke exacte website en het IP-adres. Uw automatiseerder kan u daar soms mee helpen.
  • √ Haal de hele website / online service offline indien u vermoedt dat er ook andere narigheden plaatsvinden (bijvoorbeeld na malware detectie). Hiermee voorkomt u dat er vertrouwelijke (klant)gegevens op straat komen te liggen.
  • √ Schat uw financiële schade in. Deze gegevens heeft u nodig bij de aangifte.
  • √ Zorg voor een noodplan. Daarin staat beschreven wat er moet gebeuren wanneer uw website of online service onder aanval ligt. Wie gaat u bellen? Hoe gaat u uw klanten informeren? Wie informeert uw klanten? Hoe gaat u de DDoS aanval stoppen? Hoe kunt u schade zoveel mogelijk beperken?
  • √ Bedenk een mogelijkheid om een bepaalde kritieke service via een noodverbinding weer in de lucht te krijgen.
  • √ U zult worden gebeld dat uw website / online service niet bereikbaar is of dat er rare meldingen in het scherm komen. Wie gaat die talloze telefoontjes op één dag afhandelen? Beschrijf dit in het noodplan, welke communicatieadviseur gaat u inschakelen of gaat u het allemaal zelf doen?

Mocht het erop aan komen – wat ik niet hoop voor u – dan is deze checklist iets om aan vast te houden. Daarnaast is het tegenwoordig helaas noodzakelijk om goede DDoS-protectie aan te schaffen in combinatie met daarbij adequate malware-beveiliging via bijvoorbeeld een IPS (Intrusion Protection System). Vanzelfsprekend helpt WeSecureIT u daar van harte bij.

Ontwikkeling seminar Cybercrime

Beste volger / lezer,

Cybercrime is een steeds groter wordend probleem. Zowel privé personen en bedrijven worden steeds vaker slachtoffer van digitale criminelen. Het beveiligen van bedrijven tegen cybercrime door middel van een firewall en antivirus oplossing is natuurlijk een goed begin. Maar het meest belangrijke is de bewustwording. Bewustwording van wat de zwakke plekken zijn binnen een organisatie of gewoon bij u thuis.

Daarom is oprichter Wouter Parent bezig met het opzetten van seminars en workshops. Doelstelling hierbij is het vergroten van de bewustwording en het laten zien van hoe een hacker denkt. In de interactieve seminar of workshop ervaart men zelf hoe makkelijk het is om een hack te zetten door een niet up-to-date besturingssysteem te misbruiken. En hoe veel informatie mensen zelf al vrijelijk prijs geven, zonder het besef te hebben welke risico’s dit met zich meebrengt.

Graag wil ik leren van uw inbreng. Welke onderdelen zou u graag behandeld willen zien in zo’n workshop of seminar? Waar moet ik extra aandacht aan besteden? Wat zou u graag willen leren?

Als dank voor het meedenken krijgt iedereen die heeft meegeholpen een korting van 25% op de eerste seminar of workshop. De eerste wordt medio april/mei 2013 gehouden in de omgeving van Den Haag.

Ondernemersplein Den Haag op 29 mei 2013
Wouter Parent zal in samenwerking met de Kamer van Koophandel Den Haag op 29 mei 2013 op het evenement “Ondernemersplein Den Haag” een presentatie geven. Samen met hacker Stan (KPMG) en Marc (Vereniging van Nederlandse Banken) zal gedurende een twee uur durende seminar de bewustwording cybercrime van de aanwezigen op de proef worden gesteld.

Voer in het tekstveld hieronder uw vraag/opmerking in

Welkom op de weblog van WeSecureIT

wouter parentBeste bezoeker,

Mijn naam is Wouter Parent, oprichter en bedrijfsleider van WeSecureIT. Cybercrime is een zeer snel groeiend probleem voor veel bedrijven en particulieren in de hele wereld. Met name in Nederland is de groei van cybercriminaliteit exponentieel. Nederland loopt voorop in technologische ontwikkelingen voor wat betreft communicatie en internet. Dat heeft voordelen, maar ook zeker nadelen.

Met deze blog houden wij u graag op de hoogte wat de recente ontwikkelingen zijn. Daarnaast schrijf ik graag over mijn ervaringen in de praktijk. In februari 2013 volg ik zelf de opleiding CEH. (Certified Ethical Hacker), bij IT trainingscentrum TSTC in Veenendaal. In de bijbehorende categorie schrijf ik na iedere opleidingsdag mijn ervaringen en belangrijkste tips voor het bedrijfsleven om crackers zo min mogelijk kans te bieden om uw bedrijf digitaal over te nemen.

Uw mening wordt zeer gewaardeerd. Heeft u op/aanmerkingen op een blogartikel of een reactie? Meld u dan aan met uw e-mailadres en blog mee!

Ongepaste taal en/of onwenselijke uitspraken in de blog worden gecorrigeerd of verwijderd door de beheerder.