Cryptolocker virus slaat ook op Synology NAS toe!

Cryptolocker. Een verschrikkelijk vervelend en angstaanjagend virus. Het virus blokkeert en versleuteld al uw bestanden op de computer. Wanneer u een bestand wilt openen, kan dat niet meer. Het bestand is dan door het virus geblokkeerd. U kunt – wanneer u het virus wilt verwijderen – een X bedrag betalen aan de virusmakers om uw bestanden te deblokkeren. Zekerheid is hierbij echter niet gegarandeerd. Het is dus zaak om te zorgen dat uw computer niet besmet kan raken met het Cryptolocker virus.

Maar er is meer. Laatst is bekend geworden dat het virus ook zogenoemde externe Synology NAS harde schijven kan infecteren. Alle bestanden aanwezig op de NAS harde schijf worden vervolgens geblokkeerd en geëncrypteerd, waardoor niemand meer bij de data kan. Omdat veel bedrijven tegenwoordig gebruik maken van NAS opslag in plaats van dure servers, is deze ontwikkeling zeer belangrijk voor bedrijven.

Waar vorige varianten van dit soort virussen enkel uw browser of computer blokkeerden, versleutelt dit virus daadwerkelijk uw belangrijke bedrijfsdata. Wanneer u geen back-up hebt – of deze back-up is aangesloten op het systeem zelf – kunnen uw medewerkers niet meer verder werken. U bent simpelweg al uw bedrijfsdata kwijt.

Het is niet duidelijk wat de kwetsbaarheid specifiek in de Synology NAS harde schijven heeft veroorzaakt. Duidelijk is wel, wanneer de nietsvermoedende gebruiker de data op de NAS wil versleutelen voor eigen veiligheid, het virus toeslaat.

Het Cryptolocker virus wordt dus steeds vernuftiger van aard. Het virus is ook al gesignaleerd op smartphones. Het is dus zaak om u goed te beschermen deze deze varianten van huidige en toekomstige malware. Hoe, dat kunt u aan WeSecureIT over laten. Wij geven u graag advies.

Specifiek raden wij u aan om goed op de site van uw leverancier te kijken of er updates zijn voor uw NAS apparatuur. Daarnaast adviseren wij u om altijd een volledig onafhankelijke back-up te maken van al uw belangrijke bedrijfsdata en versioning toe te passen. Meer info?

Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsafspraak. Wij helpen u graag uw bedrijf beter te beveiligen tegen virussen, malware en cybercrime in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.