Hacker

Een hacker is in het dagelijkse taalgebruik een persoon die inbreekt in computersystemen, virussen maakt, malware verstuurt etc. Helaas is de term “hacker” in een zeer negatief daglicht komen te staan. Hackers zijn juist vaak personen die met hun kennis en ervaringen bedrijven en overheden helpen om it systemen zo veilig mogelijk te maken.

Binnen de hacker wereld worden verschillende groepen hackers aangeduid met “hat” vermeldingen. Er zijn black-hats, grey-hats en white-hats. Hieronder een uitleg van de terminologie.

Black-hat
Black-hat hackers zijn computerkrakers, gespecialiseerd in onbevoegde toegang tot informatiesystemen. Ze gebruiken computers om systemen plat te leggen, informatie te wijzigen of te verwijderen of om (financieel) voordeel te behalen. Black-hats verspreiden ook computervirussen en internetwormen. Of ze zorgen voor phishing/spam emails via botnets. Black-hats zijn cybercriminelen en worden ook crackers genoemd.

White-hat
White-hats zijn ethical hackers die hun kennis en ervaringen gebruiken om bedrijven en overheden veiliger te maken tegen cybercriminelen. Een white-hat hacker is een IT security expert.

Grey-hat
Grey-hat hackers zijn hackers die voor hun werk white-hat zijn en op legitieme basis bezig zijn. Als e vrij zijn, gebruiken grey-hats hun kennis om voordeel te behalen door criminele activiteiten op digitaal gebied.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld een IT security expert die bij een bank werkt. Als hij thuis is, gebruikt hij dezelfde kennis om een bank digitaal te beroven, of om personen via virusinfecties en HTTP spoofing technieken geld afhandig te maken.

Wilt u meer weten over hoe een hacker te werk gaat? Lees dan de blog van oprichter Wouter Parent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.