Een goed doordacht informatiebeveiligingsbeleid helpt uw organisatie weerbaarder te worden tegen cybercriminelen. Het proces van informatiebeveiliging kan zeer complex zijn, zeker wanneer zaken te fragmentarisch worden aangepakt of er onvoldoende kennis aanwezig is binnen de organisatie.
Kwetsbaarheden in IT door fragmentarische aanpak
Vaak ervaren we tijdens onze risico analyses dat er wel beleid en processen zijn, maar deze niet altijd correct zijn beschreven of geen samenhangend geheel vormen. Niet geheel onverwacht is dit vaak het gevolg van onvoldoende up-to-date top-level informatiebeveiligingsbeleid en/of onvoldoende kennis over de risico's.
Doordat processen onvoldoende op elkaar zijn afgestemd, ontstaan extra kwetsbaarheden in de informatiebeveiliging. Deze kwetsbaarheden lijden tot cybersecurity incidenten die mogelijk voorkomen hadden kunnen worden. Het is dus zaak om de cybersecurity specifiek te adresseren in de risicobeheersing, zonder fragmentarisch tot uitvoering te komen.
Top-level informatiebeveiligingsbeleid
Het belang van een goed doordacht en up-to-date informatiebeveiligingsbeleid wordt hiermee onderschreven. Wanneer een informatiebeveiligingsbeleid en de onderliggende procedures en protocollen goed zijn omschreven, geeft dit uw organisatie een aantal voordelen:
- De kans op een informatiebeveiligingsincident wordt verkleind;
- De impact van een incident is minder groot;
- De duur (doorlooptijd) naar de "business as usual" is korter;
- Door een betere structuur kan uw ROI worden vergroot;
- Een eventuele ISO27001 certificering voor de toekomst kan constructiever worden aangepakt.
Leesbaar informatiebeveiligingsbeleid
Het is belangrijk dat een informatiebeveiligingsbeleid goed leesbaar is voor iedereen in de organisatie. Een top-level informatiebeveiligingsbeleid wordt bovendien vaak in samenspraak gemaakt met de belangrijkste stakeholders. Het is belangrijk dat iedereen - ook degenen die weinig kennis hebben van IT - snappen wat er wordt bedoeld.
De security consultants van WeSecureIT snappen dit maar al te goed en maken beveiligingsbeleid en protocollen waar u, uw stakeholders en uw medewerkers daadwerkelijk wat mee kunnen.