Veilig social media gebruik en vakantie

Ruim tien miljoen Nederlanders gaan deze twee maanden op vakantie. Een gevolg hiervan is dat vele huishoudens voor een langere periode onbeheerd achter gelaten worden. Een uitgelezen kans voor inbrekers om toe te slaan. Helemaal omdat de kans groot is dat u hem of haar via social media op het juiste spoor hebt gezet.

Daarom heeft Pim Coffeng speciaal voor deze gelegenheid een gastblog geschreven. Want waar bewustwording begint, start de IT veiligheid. Zonder de juiste bewustwording, kun je jezelf en je bedrijf niet beveiligen tegen criminelen.
We danken Pim voor de samenwerking!

Wouter Parent | Certified Ethical Hacker

Wie, wat, waar?

Inbrekers moeten drie dingen weten als ze op pad gaan: valt er wat te halen, is de kust veilig en hoe kom ik weer weg? In het digitale tijdperk is deze informatie vele malen gemakkelijker te verkrijgen dan vroeger. Via social media is het namelijk eenvoudig uit te vinden wie er waardevolle spullen in zijn huis heeft staan. Een eenvoudige search op bijvoorbeeld ‘Imac’ (of vergelijkbare termen) op Twitter, Facebook of Google+ geeft zo een lijst met mensen die trots berichten over hun luxe product. Het uitvinden van het adres is vervolgens een fluitje van een cent.

Nu men op de hoogte is van de waardevolle bezittingen en het adres is het wachten op een uitgelezen kans. Bijvoorbeeld een vakantie. Aangezien u net op huwelijksreis gaat naar de Dominicaanse Republiek, wilt u dat graag met uw vrienden delen. ‘Vrijdag vliegen we naar de Dominicaanse’, schrijft u op Facebook. Uw vrienden vinden dit leuk en reageren erop. Nu vertrouwt u uw vrienden, want met hen heeft u het bericht gedeeld. Maar wanneer zij reageren, krijgen ook hun vrienden uw bericht te zien. Vanaf dat punt heeft u geen idee meer wie er op de hoogte is van uw vakantie. Op onbeschermde Twitter of Google+-accounts is deze informatie helemaal makkelijk boven water te halen. Verdere signalen zijn incheken via bijvoorbeeld Foursquare bij een hotel of luchthaven of posten van foto’s of berichten met locatiegegevens (let op de exif meta-data).

Het derde punt: de potentiële vluchtroute is helemaal eenvoudig. Via Google-streetview kan een inbreker moeiteloos het huis bekijken en de omgeving uitpluizen voor de beste vluchtroutes.

Wat te doen?

Nederlandse politiekorpsen adviseren sterk om geen berichten over een vakantie op social media te posten. “Niemand is meer zo naïef om een bericht op de deur achter te laten met: ‘We zijn weg tot en met eind augustus’. Op internet is die voorzichtigheid ver te zoeken”, waarschuwt het korps.

Vijf digitale preventietips:
1. Meldt niet op social media dat je op vakantie gaat
2. Deel vakantiefoto’s dus ook pas ná je vakantie
3. Zorg dat je geen berichten post (ook al gaan ze niet over je vakantie) met automatische locatiegegevens
4. Bewandel de route van de inbreker en kom erachter hoe inbraaksafe jouw sociale profielen zijn
5. Bescherm je profielen zodat alleen je vrienden jouw berichten kunnen zien

Artikel is geschreven door Pim Coffeng. Werkzaam bij de Nederlandse vakantiewebsite De Vakantiezoeker.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.